مقدمه
بر اساس مصوبه هشتصد و پنجاه و نهمین جلسه شورایعالی آموزش و پرورش با توجه به استقرار پایه ششم ابتدایی ، امتحان پایان سال تحصیلی به صورت هماهنگ، با سؤالات واحد و برنامه معین و به طور همزمان از سوی اداره آموزش و پرورش محل طرح و تهیه خواهد شد.
بدیهی است آزمون هماهنگ مختص دروسی است که ارزشیابی پایانی آنها، علاوه بر نتیجه ارزشیابی مستمر، از طریق برگزاری آزمونهای کتبی یا شفاهی انجام می شود و برای دروسی چون تفکر و پژوهش، کار و فناوری، هنر و تربیت بدنی، ارزشیابی مستمر، ملاک تعیین و اعلام وضعیت یادگیری دانش آموزان در پایان سال تحصیلی خواهد بود.
به منظور اطلاع از نحوه انجام ارزشیابی پیشرفت تحصیلی مواد درسی و طراحی سؤالات متناسب با اهداف برنامه های درسی و نیز توجه به نکات اساسی در ارزشیابی دروس پایه ششم، شیوه نامه حاضر، تدوین شده و در اختیار کارشناسان، گروههای آموزشی و معلمان محترم قرار می گیرد.
نکات قابل توجه در ارزشیابی پیشرفت تحصیلی
− اگر ارزشیابی در خدمت آموزش و یادگیری باشد، در این صورت، نقش و جایگاه انواع ارزشیابی حفظ خواهد شد و ابزارهای متنوعی نیز در این زمینه به خدمت گرفته خواهند شد. بهعبارت دیگر، ارزشیابی مترادف با برگزاری آزمون، آن هم در پایان فرایند یادگیری نشده وامکان توجه متناسب به ارزشیابی مستمر و ابزارهای متنوع آن و نیز استفاده از نتایج ارزشیابی دربهبود فرایند یادگیری هم فراهم خواهد شد.
−ارزشیابی از پیشرفت تحصیلی باید منطبق با هدفهای برنامه های درسی و هماهنگ با رو شهای یاددهی‐ یادگیری مورد تأکید برنامه باشد. از این رو لازم است در طراحی آزمو نها سطوح مختلف یادگیری مورد توجه قرار گیرد تا محتوا و روش ارزشیابی تنها معطوف به سنجش محفوظات دانش آموزان نباشند. فعالیتهای کتابهای درسی و کار، نمونه و الگوی خوبی برای طراحی آزمونهای متناسب با اهداف دروس هستند. لازم به ذکر است که ارائه سؤالات کلیشه ای متکی بر حافظه و سوق دادن دانش آموزان به استفاده از کتابهای تست رایج در بازار، ازجمله آسیبهای ارزشیابی های مرسوم بوده و مانع جدی برای تحقق اهداف برنامه های درسی به شمار می رود.
−با توجه به اینکه ارزشیابی مستمر وسیله ایست برای آگاهی یافتن از میزان و نحوه یادگیری دانش آموزان، تعیین نقاط قوت و ضعف آنها و نیز تشخیص مشکلات شیوه های تدریس معلم،انتظار می رود معلمان برای ارتقای سطح کیفی فرایند یاددهی – یادگیری بدان توجه کافی نمایند. نکتة حائز اهمیت این است که ارزشیابی مستمر به معنای برگزاری امتحانات مکرر کتبی و شفاهی نیست بلکه هر فعالیتی را که دانش آموز در فرایند یادگیری انجام می دهد، می توان درزمره ارزشیابی مستمر به حساب آورد؛ به طور مثال: بحث و گفتگو، تحقیق، درست کردن مدل وماکت و پوستر، آزمایش، جمع آوری نمونه ها و .... .
− بر خلاف باور رایج، لزومی ندارد که نمره ارزشیابی پایانی با نمره ارزشیانی مستمر دانش آموزان هماهنگی داشته باشد. چه بسا دانش آموز در فعالیتهای مستمر خوب عمل کند اما در آزمون پایانی چندان موفق نباشد و بالعکس.